Jak vybrat sportovní brýle?

Výběr sportovních slunečních brýlí je poměrně komplikovaný, proto vám přinášíme rady a tipy, kterými byste se měli při jejich nákupu řídit.

Nejdůležitější při výběru sportovních brýlí je klasifikace propustnosti vybraných zorníkůTyto kategorie určují, kolik světla zorník propustí, laicky řečeno, jak moc tmavé brýle jsou, což zároveň určuje, do jakých podmínek jsou nejvhodnější. Existují celkem 4 kategorie propustnosti:

S0 - zorníky s kategorií S0 jsou zcela čiré, mají okolo 90-99% propustnosti, takže jsou vhodné především do deště, mlhy, šera a dalších podmínek, kdy při sportu potřebujete chránit vaše oči před větrem, hmyzem, deštěm nebo dalšími předměty. U některých výrobců se také můžete setkat se skly žluté barvy. Značka VIF má v nabídce hned 2 varianty zorníků v tomto spektru, první jsou čistě transparentní zorníky, případně fotochromatické samozatmavovací zorníky kategorie S0-S2, které se přizpůsobí množství okolního UV záření.

S1 - lehce zatmavené sluneční brýle, které jsou vhodné především do podmínek, kdy je zataženo. Tuto kategorií v rámci značky VIF zahrnují fotochromatické zorníky.

    S2 - klasické sluneční brýle s propustností okolo 30-40%, které jsou běžně k dostání v optikách bez větší specializace. Zorníky 2. kategorie jsou víceméně univerzální a poslouží vám, ať svítí sluníčko v dopoledních hodinách nebo i při západu slunce. Veškeré barevné zorníky VIF mají právě tuto propustnost.

    S3 - velmi tmavé zorníky 3. kategorie jsou vhodné především na sport během jarních a letních slunečních dnů, na hory do 3000 metrů, případně pokud jedete k moři. Polarizační zorníky VIF mají právě propustnost kategorie S3, což v kombinaci s polarizačním filtrem, zajistí ideální komfort při sportu v těchto podmínkách.

    S4 - sluneční brýle do extrémních podmínek. Většinou jde o brýle s bočními "klapkami", aby se oči vůbec nedostaly do kontaktu s přímým sluncem. Na komerčním trhu jsou jediné brýle tohoto typu, POC Glacial, které stojí okolo 7 000 Kč, pokud ovšem neplánujete týdenní cestu na Saharu nebo nehodláte zdolat horu nebo ledovec vyšší než 5 000 metrů, uplatnění pro brýle tohoto typu v evropských podmínkách nenajdete.

    340509000_647418530732229_4231857313233430803_n

    Dalším aspektem při výběru brýlí je sport, který nejčastěji provozujete. Běháte-li v 90 % lesem, budete samozřejmě potřebovat jiné brýle, než pokud trávíte většinu času v sedle silničního kola na přímém slunci. Na základě tisíců dotazů jsme pro vás připravili kategorizaci sportů a k tomu vhodných brýlí:

    • Běh nebo jízda na kole lesem, traily - fotochromatické zorníky kategorie S0-S2
    • Horská kola, běh, silniční cyklistika během jara, zimy a podzimu - univerzální zorníky kategorie S2
    • Skialpy, horská turistika, lezení, běh, silniční cyklistika, rybolov, beachvolleyball, vodní sporty v letních měsících - polarizační zorníky kategorie S3

    Při výběru kvalitních slunečních brýlí si dejte také pozor, aby měly UV400 filtr, který chrání vaše oči. Tento filtr nepropustí žádné UVA ani UVB záření o vlnové délce 400-280nm. UV400 filtr je samozřejmostí u všech zorníků VIF, které jsou dostupné.

    Velice důležitá je také hmotnost brýlí. Těžké brýle vás při delším výkonu mohou začít tlačit v oblasti uší a nosu. Brýle VIF váží pouhých 29 gramů a jsou tak nejlehčími brýlemi na trhu, které ani necítíte, že máte na obličeji, a to i po celém dni na kole nebo třeba celém maratonu.

    Trendem poslední doby jsou také polarizační brýleObyčejné denní světlo se šíří všemi směry. Pokud se ale odráží od lesklé plochy jako je sklo, vodní hladina nebo mokrá vozovka a sníh, stane se z něj světlo polarizované a my ho vnímáme jako ostré bílé oslepující světlo. Obyčejné brýle bez polarizace ho nedokážou filtrovat. Na rozdíl od toho brýle s polarizací dokážou zajistit jasný obraz bez odlesku. Pro bezpečnou jízdu na kole, běžkách nebo dokonce i v autě rozhodně doporučujeme polarizační varianty našich brýlí VIF.

    V případě jakékoliv nejasností s výběrem brýlí se na nás neváhejte obrátit v sekci kontakt nebo našem Live Chatu přes Facebook Messenger nebo Instagram Direct.

     

    Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz