Speciál Tour De France 2024 - odhalení trasy celého závodu

Tento týden proběhlo v Paříži slavnostní odhalení kompletní trasy Tour De France 2024. Organizátoři si přichystali pro 111. ročník opravdové lahůdky, a těšit se můžeme také na úplné novinky v itineráři závodu. Celkem závodníky čeká ve 21 etapách 3 492 km s 52 320 metry převýšení. Závod odstartuje v sobotu 29. června a skončí v neděli 21. července 2024.

Grand Départ poprvé v historii hostí Itálie, která se tak stává 11. zemí mimo Francii, kde Tour De France začne. Všechny tři úvodní italské etapy měří více než 200 kilometrů, což připomíná spíše Giro. Velká změna také čeká fanoušky a především závodníky v poslední etapě. Kvůli konání olympijských her v Paříži, je poslední etapa přesunuta z Paříže do Nice. Letos navíc jde o individuální časovku z Monaka do Nice. Trasa ITT obsahuje dvě stoupání - La Turbie (8,1 km s průměrným gradientem 5,6 %) a Col d'Éze (1,6 km o průměru 8,1 %) a o celkovém vítězi se tak bude nezvykle rozhodovat až poslední den.

Podle oficiálního rozdělení tras podle organizátorů se můžeme těšit na 8 rovinatých etap, kde se sprinteři poperou o vítězství ve finálním spurtu. Na tyto etapy s hromadným dojezdem bude zhlížet celý svět, jelikož Mark Cavendish po minulé Tour De France, ze které musel odstoupit kvůli pádu a zlomenině klíční kosti, se pokusí získat rekordní 35. etapové vítězství na Tour De France a přepsat tak historii. Aktuálně se o první post dělí s legendárním Eddy Merckxem. Dále na závodníky čeká 7 horských etap a čtyři kopcovité. 7. a 21. stage jsou individuální časovky o délce 25 a 34 km.

První etapa bude mít 205 kilometrů se sedmi klasifikovanými stoupáními mezi Florencií a Rimini. Posledním stoupáním je Côte Saint-Marin - neboli stoupání do San Marina, což je 7,1 kilometrů dlouhý kopec s gradientem 4,8 % a vrcholem 25 kilometrů před cílem. Po průjezdu této 5. nejmenší země světa, se jezdci vrátí zpět na italské území a posledních 15 kilometrů se jede po rovině.

Druhá etapa měří 200 kilometrů a vypadá slibně pro jezdce se sjezdařskými dovednostmi. Po čtyřech stoupáních jezdci poprvé přejedou hranici Bologně a poté trasu završí dva okruhy dlouhé 17,5 km. Okruh obsahuje prudké stoupání na San Luca a následné stoupání na Montalbano. První z nich měří 1,9 kilometru a jeho průměrná hodnota je 10,6 %, druhé stoupání měří 1 kilometr a jeho průměrná hodnota je 5,4 %. Po pětikilometrovém sjezdu následují 4 kilometry po rovině.

Třetí etapa se rozjíždí v Piacenze a jede se po prakticky zcela rovném profilu až do Turína. Trasa měří 225 kilometrů a bude tak první šancí pro sprintery na zisk etapového vítězství.

Čtvrtý den opustí žlutá karavana Itálii a zamíří do Valloire. Začátek etapy je neskutečných 40 kilometrů do kopce. Ačkoliv průměrný gradient stoupání je "pouze" 3,7 %, jde o jedno z nejdelších stoupání v rámci kalendáře Grand Tour závodů. Dále peloton musí zdolat legendární Col Du Galibier, což je 24 km dlouhý kopec o průměru 5%. Jezdci se tak dostanou až do nadmořské výšky 2627 m.n.m.. Naposledy Tour navštívila alpské lyžařské středisko Valloire v roce 2019. Tehdy se jako první v cíli objevil Nairo Quintana.

Podle očekávání většiny expertů se bude 5. a 6. etapa letošní Tour rozhodovat až v hromadném dojezdu sprinterů.

7. etapa je 25 km dlouhá individuální časovka do Gevrey-Chambertin, kde na jezdce čeká jediné 1,5 km dlouhé stoupání.

Etapa číslo 8, ačkoliv je organizátory označena jako rovinatá, obsahuje 20 malých stoupání, což hraje do karet klasikářům jako Wout Van Aert nebo Mathieu Van Der Poel.

Další letošní unikum čeká na závodníky v rámci 9. etapy se startem a cílem v Troyes. Celkem 14 šotolinových segmentů prověří schopnosti všech účastníků a stává se tak první etapou, která obsahuje gravelové úseky.

První rest day stráví týmy v Orléans, kde se také koná start 10. etapy, odkud celý peloton zamíří do rodiště Juliana Alaphilippa - Saint-Amand-Montrond.

Jedenáctá etapa projíždí centrálním masivem do cíle v Le Lioran, kde v roce 2016 vyhrál z úniku Greg Van Avermaet. Celkové převýšní této etapy je neuvěřitelných 4 200 metrů a bude tak prvním opravdovým testem pro jezdce na celkové pořadí neboli GC (General Classification).

Dvanáctá a třináctá etapa bude pro většinu spíše odpočinková a o vítězi se opět rozhodně až na několika posledních metrech ve finálním spurtu.

14. etapa, legendární Col Du Tourmalet, místo, kde se tvoří historie cyklistiky. 18,7 km dlouhé stoupání s průměrným gradientem 7,5 % rozhodně bude další výzvou pro jezdce pomýšlející na celkové pořadí v boji o žlutý trikot.

Nejvýznamnější francouzský státní svátek, den pádu Bastily, v roce 2024 připadá na 15. etapu Tour de France. Jak mají organizátoři ve zvyku, právě v tento den jsou etapy označovány jako královské. I letos tomu nebude jinak. Col de Peyresourde (6,8 km, avg. 8,0 %), Col De Mente (9,9 km, avg. 8,5 %), Col d'Agnes (10 km, 8,2 %), Port De Lers (4,4 km, avg. 5,4%) a závěrečné stoupání na Plateau De Beille (15,8 km, avg 7.8 %). Toto vše čeká na jezdce v jediné etapě.

Poslední týden Tour otevírá stage do Nîmes, kde v roce 2021 vyhrál z úniku Nils Politt a dva roky předtím si pro triumf sprintem dojel Caleb Ewan. Alpy se pak vrátí v 17. etapě s cílem v dalším lyžařském středisku Superdévoluy. V Alpách se uskuteční také 18. etapa - z Gap do Barcelonette - a 19. etapa - z Embrunu do Isola 2000. Cíli etapy v Isole 2000 bude stejně jako v roce 1993 předcházet nejvýše položená zpevněná silnice v Evropě Cime de la Bonette - 2797 m.n.m. 

Ve 20. etapě se jezdci budou muset vypořádat se třemi stoupáními - Col de Braus (10 kilometrů s 6,6 %), Col de Turini (20,7 kilometrů s 5,7 %), Col de la Colmaine (7,5 kilometrů s 7,1 %) - a poté budou finišovat na Col de la Couillole (15,7 kilometrů s 7,1 %). V roce 2023 se v závodu Paříži-Nice finišovalo též na Couillole a Tadej Pogačar si odsud odvezl etapové vítězství. Dvojnásobný vítěz Tour de France zde předstihl Davida Gaudu a Jonase Vingegaarda. Právě na tomto kopci se čeká finální boj o GC.

O vítězi žlutého trikotu se nezvykle rozhodně až v poslední etapě, kterou je horská individuální časovka. Na jezdce čeká stoupání na La Turbie (8,1 km s průměrným gradientem 5,6 %) a Col d'Éze (1,6 km o průměru 8,1 %). Velkou výhodou jednoho z hlavních favoritů na celkové vítězství v Tour De France 2024, Tadeje Pogačara, je fakt, že zde žije a právě tato stoupání zná opravdu velmi dobře.

Opravdu se máme na co těšit. Letos se navíc můžete těšit i na live coverage na našem Facebooku a Instagramu přímo z Tour De France, kde strávíme 23 dnů spolu s celým pelotonem.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz